Horisont 2020

Einar_TommesenAv prodekan for forskning og formidling Einar Thomassen

Mye handler om Horisont 2020 for tiden. EUs nye forskningsrammeprogram er nå på skinner, og de forskningspolitiske forventingene er sterke om at Norge skal hevde seg der. Det gjelder også UiB, og det gjelder HF. Universitetsledelsen satser offensivt på at UiB-forskere skal få gjennomslag i H2020. Se senest rektoratets blogg 11.2.2014.

Humanister kjenner seg lett fremmed i dette landskapet. Bes√łker man hjemmesiden¬†Horizon 2020¬†f√łler man seg nok ikke umiddelbart velkommen som humanioraforsker. G√•r man videre til ‚ÄôFind your area‚Äô og klikker p√• ‚ÄôSocial Sciences and Humanities‚Äô, kan f√łlelsen lett bli forsterket. Hva har humanistisk forskning √• bidra med n√•r det gjelder helse, transport, klima, offentlig forvaltning eller teknologisk innovasjon i n√¶ringslivet? Hvor blir det av det vi kan noe om: litteratur, kunst og musikk, historiens lange linjer, spr√•k? Det er klart at det vitenskapssynet som er dominerende i H2020 passer d√•rlig for humaniora. Humanistisk vitenskap er ikke prim√¶rt probleml√łsende i instrumentalistisk forstand. Den frembringer kunnskap som n√•r den blir formidlet og spredd har √•penbare samfunnsmessige effekter, men som i sin egenart ikke er instrumentell.

Vitenskapssynet i H2020 verken kan eller skal bli ledende for forskningen p√• HF. Eksternt finansiert forskning utgj√łr dessuten en relativt begrenset del av totalforskningen p√• v√•rt fakultet, som samlet sett er ganske omfattende. Like fullt vil det v√¶re feil √• se bort fra de mulighetene H2020 gir oss. Ser man n√¶rmere etter, er det √•pnet et rom for ‚ÄôEuropean cultural heritage, history, culture and identity‚Äô, der v√•re fag √•penbart innbys til √• spille en hovedrolle. Men ogs√• p√• andre felter i programmet tror jeg det finnes flere muligheter for oss enn vi i utgangspunktet innbiller oss, om vi tenker n√¶rmere etter.

Det handler litt om √łkonomi, for det er ikke til √• komme bort fra at eksternfinansiert forskning kommer til √• bli en noe viktigere inntektskilde for fakultet i tiden fremover. Men viktigere enn det, er at H2020 gir oss muligheter til √• gj√łre bedre forskning, ogs√• som humanister: Vi kan bygge internasjonale forskernettverk som bringer oss i n√¶rkontakt med forskningsfronten i v√•re fag. Vi utfordres til √• tenke tverrfaglig og til √• ta inn over oss innsikter fra psykologi, naturvitenskapene, juss og samfunnsfagene. Og vi utfordres til √• tenke relevans p√• nye og flere m√•ter enn f√łr.

Noen HF-milj√łer har tatt utfordringen og forbereder allerede prosjekter innenfor H2020. Men vi √łnsker oss flere. Det er betryggende √• vite at vi har et godt st√łtteapparat i Forskningsadministrativ avdeling, som kan vise vei i den byr√•kratiske og prosjekttekniske jungelen. Ogs√• i fakultetsadministrasjonen styrker vi n√• de forskningsadministrative st√łttefunksjonene. Utfordringen ligger n√• p√• instituttene og i de enkelte fagmilj√łene til √• gripe de mulighetene H2020 gir for internasjonal nettverksbygging og faglig fornyelse.

 

Tags: ,

Skriv et svar

Universitetet i Bergen
Dekan ved Det humanistiske fakultet
E-post: dekan@hf.uib.no